Zestaw garów komponujący się ze 100 elementów, 120 noży, każdy do czegoś innego, 13 modeli rondli oraz milion dalszych przyrządów kuchennych nie zrobią z nikogo perfekcyjnego kucharza. Rzeczywistość jest taka, iż do gotowania na domowym poziomie trzeba mało, a dzięki temu oszczędzimy bardzo wiele miejsca w naszej kuchni, i nie będziemy zmuszeni przebijać się do blatu przez stertę naczyń.

To, jak wyposażysz kuchnię, musi zależeć przede wszystkim od tego, co najczęściej gotujesz a także czym się posługujesz zazwyczaj w trakcie wykonywania owej czynności. Kiedy skompletujesz podstawowe oprzyrządowania, powinieneś nauczyć się zwalczać pokusę pozyskiwania tego, co ładnie przedstawia się na obrazku, a jest ci całkiem niepotrzebne. W tenże sposób oszczędzisz pieniądze a także miejsce. Poniżej opisano podstawowe przybory kuchenne, które z całą pewnością będą niezbędne w każdej kuchni.
Noże – minimalnie potrzebne będą nam przynajmniej 3: niewielki do obierania jarzyn, z cienkim oraz długim ostrzem, duży z szerokim ostrzem. Warto na nie wydać większy kapitał, ponieważ kiedy trafisz na rzeczywiście godziwe a także pięknie układające się w ręce, nie pożałujesz nabytku i będziesz używać ich przez lata.

wyposażenie kuchni

Autor: Profundo PR
Źródło: Profundo PR

Niezbędne ci będą takie sprzęty, rondle. Jeden sagan większy, jakiś średni, dwa rondle odmiennej wielkości. Wybierz sagany oraz rondle w taki sposób, żeby można było zamiennie użyć pokryw. Dwie patelki różnej wielkości, do duszenia i smażenia, do smażenia nie jest konieczna pokrywka, jednak może się przydać siateczka chroniąca przed pryskającym tłuszczem. Durszlak do makaronu nadaje się także do umycia warzyw oraz do odsączania ich po ugotowaniu. Durszlaki z metalu nierdzewnego mogą być też stosowane do gotowania na parze.

Do tradycyjnego piekarnika przydadzą się blachy do placków. Niezwykle praktyczne a także osiągalne w ogromnie wielu formach jak też rozmiarach są foremki aluminiowe. Nim kupisz naczynia do kuchenki mikrofalowej porządnie się zastanów, do czego zamyślasz jej użyć. Mleko zdołasz podgrzać w zwykłym garnuszku, natomiast zupę na talerzu.
W każdej kuchni przeznaczenie znajdą także: tarka, łyżka wazowa, drewniane łyżki odmiennej wielkości, dzbanuszek ze skalą, lejek, korkociąg, coś innego oraz dzbanek dzbanek filtrujący do parzenia kawusi, wyciskarka do cytryn.