Gresowe kafelki podłogowe są coraz chętniej wybierane do łazienek, kuchni oraz do korytarzy. Gres jest to typ ceramicznej płytki, jaka została stworzona na skutek stopienia. Gresowa płytka cechuje się niewielką nasiąkliwości ilastych materiałów, kwarcu oraz topników.

Cegła we wnętrzu – magia szorstkiej aranżacji

Autor: Franc Gardiner
Źródło: Franc Gardiner
Atutami gresów są twardość i wytrzymałość oraz dobra mrozoodporność.
Poznań

Źródło: pixabay.com
Odróżniamy gresy techniczne i szkliwione. Gres techniczny jest w mniejszym stopniu dekoracyjny od pozostałych gresów. Płytki moglibyśmy używać na otwartej przestrzeni. Znakomicie będą się sprawdzać na balkonie, w przedsionku czy też w zwyczajnym korytarzu. Gres na zewnątrz, podobny do gresu we wnętrzu, będzie stanowić niezwykle atrakcyjne przedłużenie części salonowej lub łazienkowej. Gres techniczny może odbarwiać się od założonych fug, ale cena jego jest niezwykle niska. Gres szkliwiony jest to gres porcelanowy z powierzchnią szkliwioną. Tego typu gres cechuje się dużą twardością, odpornością na wszelkie zabrudzenia oraz na ścieranie. Jest mało wytrzymały na uderzenia. Gres (płytki imitujące beton) szkliwiony, jest to niezwykle dobry materiał do miejsc, w jakich jest średnie nasilenie ruchu. Dla ludzi w większym stopniu wymagających, produkowane są płytki szkliwione o powiększonej antypoślizgowości.
W zależności od ceny i jakości gresowych płytek, stopień szkliwa jest bardziej widoczny albo mniejszy. Gres szkliwiony o średniej cenie jest rekomendowany do okładzin ściennych. Wybiera się go na naścienne okładziny z uwagi na możliwość ścierania warstwy szkliwa oraz miejscowego zmatowienia posadzki. Gres porcelanowy w wyższej cenie, ma bardziej znaczącą wytrzymałość na ścieranie oraz niezwykle wielokrotnie jest wybierany na podłogi do jadalni lub do toalety.

Gres szkliwiony posiada luksusowy oraz zacny wygląd. Gresy pomiędzy sobą różnią się nie tylko Technikami wykończenia płytki, lecz też charakterystyką mechaniczną i budową gresu. Gres porcelanowy może być barwiony w masie lub nie.