Stosowne przygotowanie pasz do ma ogromny wpływ na stopień ich spożytkowania, co bezpośrednio przełoży się na efektywność karmienia zwierząt.
Zdecydowana większość karm wykorzystywanych w żywieniu prosiaków wymaga poddania ich właściwym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzakom trawienia oraz lepszego spożytkowania składników pokarmowych zawartych w karmach.

opłaty

Autor: DLH
Źródło: DLH

Sposób przygotowania paszy przed skarmieniem wywołuje, że trawienne enzymy, które są wydzielane w żołądku zwierzaka mają lepszy dostęp do komponentów pokarmowych karmy. Stosowna struktura karmy stanowi istotny element w zapobieganiu chorobom wrzodowym, zarówno u zwierząt młodych, jak również dorosłych. Staranne przygotowanie karmy ma na celu też poprawienie jej smaku, uzupełnienie w składniki odżywcze. Granulowanie pasz jest dość znanym zabiegiem w produkcji pasz dla trzody. Obserwacje pokazały, że świnie posiadające możliwości wyboru kompozycji w postaci miałkiej jak też granulowanej chętniej zjadają ową drugą.

Intrygują Cię różnego typu inne newsy? Fantastycznie, gdyż masz wybór, by przejść na następną stronę i tam wgryźć się w precyzyjne posty.

Granulki powinny jednak posiadać należytą twardość i wielkość dobraną do kategorii wiekowej zwierząt.

Przebiegowi mikronizacji, poddaje się zwykle ziarna zbóż jak też nasiona roślin strączkowych. W skutku tego rodzaju naświetlania zachodzi prędki przyrost temperatury a także ciśnienia pary wewnątrz materiału, a efektem jest otrzymanie wyższej strawności. Redukowana jest także liczba drobnoustrojów a także grzybów.

Tostowaniu, jakie polega na oddziaływaniu parą wodną pod naporem, poddawane są przeważnie poekstrakcyjne śruty sojowe jak też rzepakowe. Dzięki temu procesowi ulega zniszczeniu dużo związków antyżywieniowych, poprawia się również smak karmy.