Rozpakowanie toreb ze sprawunkami wymaga wysoce rozwiniętych umiejętności logistycznych, podobnie szukanie potrzebnych szklanek i towarów, z których zamierzamy upichcić obiadek.
Znakomicie przemyślany projekt kuchni sprawi, iż bez kłopotu damy sobie radę z wszelkimi obowiązkami – jeżeli nie zapomnimy o fundamentalnych zasadach ergonomii kuchennej.
Źródło: Bosch
W pomieszczeniach kuchennych rozróżniamy parę nadrzędnych stref. Chłodziarka jak też poszczególne szafki jest to strefa zasobów, wszelakie miejsca, w jakich umieściliśmy sztućce jak też naczynia – przechowywania; prócz tego będziemy mieli strefę przeznaczoną do zmywania, przyrządzania jak też kucharzenia. Doskonale, jeżeli poszczególne punkty będą odtwarzać następujące po sobie działania, które realizujemy w pomieszczeniach kuchennych. Z tej przyczyny schładzarka a także kredensy z artykułami spożywczymi muszą znajdować się niedaleko wejściowych drzwi niż w głębi wnętrza – ułatwi to nam rozpakowywanie artykułów. Świetnie, jeżeli już tutaj będziemy mieli bezpośrednie dojście do blatu, jaki znacznie usprawni nam rozładunek artykułów a także do zlewu, w jakim umyjemy owoce itp. Także po drugiej stronie zlewozmywaka powinien znaleźć się blat, dopiero później grzewcza płyta a także kuchenka. panel(polecamy producent ogrodzeń panelowych) szklany umieszczony między dolnymi a górnymi szafkami kuchennymi, na pewno przyda kuchni uroku.
Wysepka kuchenna może stać się rozwiązaniem wielu kłopotów.
Ulokowana w optymalnej bliskości do schładzarki, poszczególnych sprzętów, szafek kuchennych w dużym stopniu usprawni proces przyrządzania dań, przedłuży także strefę roboczą. Każdy projekt musi być szyty na miarę konkretnej konkretnego wnętrza a także brać pod uwagę indywidualne potrzeby eksploatatorów.