Zmrożone masło i owoce, nazbyt prędko zepsuta szynka – takich przygód możemy uniknąć. Starczy zaplanować należyte ułożenie produktów w schładzarce. Prawidłowy układ produktów zgodny z wytycznymi to najodpowiedniejsze rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy towarom świeżość i smak przez dłuższy okres, a równocześnie unikniemy trwonienia jedzenia powodowanego nieodpowiednim przechowywaniem.

We właściwie zagospodarowanej lodówce istnieje określona hierarchia. Jest tak, bowiem wewnątrz lodówki zazwyczaj występują pewne różnice temperatur. Półka najwyższa jest najcieplejszym miejscem, z tej przyczyny powinna być zarezerwowana dla artykułów o długiej trwałości, np. żywności składowanej w słoikach. Na górze chłodziarki dobrze jest umieścić dżemy oraz jarzyny zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Powierzchnia na górnych półeczkach nadaje się też świetnie do przechowywania ciast takich, jak chociażby serniki, które to wymagają schładzania, jednak nie bardzo niskich temperatur.
Urządzenia chłodnicze

Autor: Emilian Robert Vicol
Źródło: http://www.flickr.com
Poniżej, na środkowych półeczkach możemy przechowywać jedzenie o mniejszej trwałości. To kapitalne miejsce na dania, jakie planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Można ulokować tutaj także produkty takie jak nabiał (mleko), które wymagają przechowywania w temperaturze niższej aniżeli 5°C. Najzimniejsze miejsce, to znaczy niskie półeczki, powinniśmy przeznaczyć na pożywienie, które psuje się najprędzej. W tym miejscu warto ulokować ryby, mięso i wędliny, a także pokrojone owoce bądź jarzyny jak też produkty w otwartych opakowaniach. Dobrym pomysłem jest także rozmieszczenie tu rzeczy, po jakie sięgamy często. Dzięki temu, że znajdować się będą w bez trudu przystępnym miejscu, zredukujemy czas, w jakim będą otwarte drzwi (wybierz niezawodny zaczep) schładzarki. Będzie to korzystnie oddziaływało na kondycję naszej chłodziarki. Jeśli jednak schładzarka ulegnie awarii, starczy wpisać w wyszukiwarkę wyrażenie: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Dodatkowe informacje o serwisie lodówkek.

Przegródki a także szuflady znajdujące się na samym spodzie chłodziarki przeznaczone są na świeże warzywa, takie jak sałata jak też przykładowo owoce cytrusowe. Najnowocześniejsze modele schładzarek mogą dysponować oddzielną regulacją temperatury w półeczkach. Dobierana niezależnie od reszty lodówki temperatura pozwala doskonale dobrać warunki w komorach do produktów w nich składowanych. Możemy dzięki temu na przykład prędko schłodzić napoje, lub wino.