Jakiego rodzaju foremki do pieczenia należałoby posiadać w swojej kuchni?
Czy silikonowe foremki będą lepsze niż zwykłe metalowe oraz na co zwrócić uwagę, wybierając foremkę? Kiedy dopiero planujecie swoją kuchnię oraz nie macie ani miejsca, ani zbyt wiele pieniędzy na formy do wypiekania, to podpowiem, że przydadzą Wam się 2 foremki.
Okrągła tortownica około 24 centymetrów jak też podłużna foremka keksowa, taka 25 cm. W tych foremkach upieczecie naprawdę niezwykle dużo. W okrągłej robi się serniki zarówno pieczone, jak również sernik krówkowy albo sernik nowojorski oraz te bez pieczenia. W prostokątnej upieczecie baby czy też murzynka, a także drożdżowe ciasto. Foremki metalowe – to najpopularniejsze jak też najtańsze foremki. Takiej formy nie wkładajcie nigdy do zmywarki albowiem zardzewieje po jednym umyciu.
Źródło: Optiflame/Glen Dimplex Polska
Formy z silikonu to niesłychanie praktyczne foremki, w dodatku dosyć modne. Po pierwsze, nie potrzeba wykładać ich papierem , a deserki, czy to ciasta, czy te bez pieczenia, łatwo z nich wychodzą.
Jeśli uważasz, że znajdziesz ciekawe treści w sieci, to przejdź (http://www.arapneumatik.pl/k-335-wakuometry) do opisywanego problemu i kliknij w odnośnik mieszczący się tutaj.
Współcześnie, jest niesamowita liczba deseni foremek z silikonu, więc ciasta, babki czy ciasteczka mogą przybrać finezyjne kształty. Zajmują niewiele powierzchni – możesz je giąć. Minusy? Silikon silikonowi nie jest równy. W tym wypadku sprawdza się teoria, że lepsze są te droższe.
Na co kierować uwagę, kupując foremkę z silikonu? Z pewnością musi być gruba, w miarę sztywna a przy większych babkach dobrze, kiedy posiada wzmocnienie w postaci drutu, wtedy przetransportujecie ciasto do pieca bez rozlewania na całą kuchnię. Mam parę ulubionych silikonowych foremek, w nich z przyjemnością przyrządzam babki przykładowo pomarańczową czy też czekoladowe ciasto.